Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Δελτίο Τύπου


     Μάρνη  33,   Αθήνα  10432 Τηλέφωνο – Φαξ : 210 – 52 34 576    email : onas.naxos@yahoo.gr
Αθήνα:  30/04/2019
                                                                                                                                                         Αρ. πρωτ.: 63


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ., στις 24 Νοεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τους, ομόφωνα, επέλεξαν να τιμήσουν τον διακεκριμένο επιστήμονα και συγγραφέα, κ. Μανόλη Κορρέ, για το σύνολο του έργου του στον τομέα της Αρχιτεκτονικής και στον τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού. Έτσι, τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, στη Στοά του Βιβλίου, πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση της απονομής τιμητικής διάκρισης στον Αρχιτέκτονα και Ακαδημαϊκό  κ. Μανόλη Ι. Κορρέ, από την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.). Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ομότιμος Καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης.

            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
- ο Αιδεσιμολογιώτατος  κ. Χρήστος Λογαράς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας, κ. Γεωργίου
-ο κ. Στέφανος Ήμελλος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
- οι καθηγητές Πανεπιστημίων: κ. Ιωάννης Προμπονάς, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ,  κ. Γιάννης Βλασερός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – καρδιολόγος, Πρόεδρος του ΝΟΒΕ και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής, κ. Μανώλης Σέργης, καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Επιτροπής Εκδόσεως της επιστημονικής επετηρίδας των Ναξιακών,  κ. Θεόδωρος Πιτταράς, Ιατρός καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος στο Δ. Αθηναίων, Dr Δέσποινα Πρίνια, Διεθνείς Σχέσεις – Πολιτιστική Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (πρώην φοιτήτρια του κ. Κορρέ)
-ο κ. Αντώνης Συρίγος, βουλευτής Κυκλάδων- ΣΥΡΙΖΑ
-ο κ. Νίκος Λεβογιάννης, π. Υπουργός, βουλευτής, π. Πρόεδρος Ο.ΝΑ.Σ.
-η κα Τατιάνα Πούλου, Αρχαιολόγος Ακρόπολης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών
-ο κ. Δημήτρης Κορρές, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών
- από την Ένωση Κυκλαδικού Τύπου ο κ. Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης (Πρόεδρος) και  ο κ. Αντώνης Τζιώτης (Γ. Γραμματέας)
- ο κ. Γιάννης Λογαράς, Πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας «Νικάνδρη»
- ο κ. Ιωάννης Βερώνης, νομικός, συγγραφέας και Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα»
 -από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων: ο κ. Παναγιώτης Μπιζάς (Πρόεδρος) και ο κ. Αντώνης Πατέλης (Αντιπρόεδρος) 
-από την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονησίων: ο κ. Αντώνης Κουζούπης (Πρόεδρος)
-οι πρώην Πρόεδροι της Ο.ΝΑ.Σ. : κ. Θεόφιλος Λάζαρος, διοικητής Νοσοκομείου Σάμου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης Νοσοκομείου- ΚΥ Νάξου και Πρόεδρος Συλλ. Χωραϊτών, κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος Συλλ. Απολλωνιατών, Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ.,  κ. Νίκος Βερνίκος (& μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.).

Τους Ναξιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους εκπροσώπησαν οι:
κ. Κώστας Βερνίκος (Πρόεδρος Συλλ. Σαγκριωτών  & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), ο κ. Μανώλης Καλαϊτζής, η κα Μαρία Παπούλια, (αντίστοιχα: Πρόεδρος, Ειδ. Γραμματέας του Συλ Δαμαριωνιτών και μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), ο κ Μανώλης Σέρβος (μέλος Δ.Σ. του Συλλ. Δαμαριωνιτών), κ. Παπαϊωάννου Ανδρέας (Α΄Αντιπρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. και εκπρόσωπος του Συλλ. Σκαδιωτών- Μεσωτών), κα Μαρία Μπακάλου (Πρόεδρος Συλλ. Απεραθιτών & Ειδ. Γραμματέας του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), κ. Μιχάλης Χωριανόπουλος (Πρόεδρος Συλλ. Κορωνίδας), κα Στέλλα Πετροπούλου, κα Εύη Ζιούλη (αντίστοιχα: Αντιπρόεδρος και Γ. Γραμματέας του Συλλ. Δαμαλιωτών), κ. Πέτρος Σιδερής (εκπρόσωπος Συλλ. Κορωνιδιατών  υποψήφιος Δ.Σύμβουλος στο Δ. Γαλατσίου), κ. Νικόλαος Φυρογένης, κ.  Γιώργος Χερουβείμ, κα Μαριλένα Καπίρη (αντίστοιχα: Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γ. Γραμματέας του Συλλ. Κεραμιωτών), κ. Ιάκωβος Τσελέντης (Γ. Γραμματέας Συλλ. Κυνηδαριωτών), κ. Βασίλης Γρατσίας (Αντιπρόεδρος Συλλ. Φιλωτιτών).
Επιπροσθέτως, παρευρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ., ο κ. Γιάννης Τζανετής, πολιτευτής και Πρόεδρος Συλλ. Λευκιανών Πάρου, και η κα Κατερίνα Μονογιού, υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ..
Χαιρετισμό απέστειλαν: η Υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής, ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Αρχικά, ο κ. Μανώλης Καλαϊτζής, Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ., απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και συνεχίζοντας εξήρε την προσφορά του κ. Κορρέ στην επιστήμη και στον πολιτισμό. Στη συνέχεια, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης,  αναφέρθηκε  στο σύνολο του έργου του κ. Κορρέ, διατηρώντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, καθώς,  η παρουσίαση υποστηριζόταν οπτικά από διαφάνειες. Στην παρουσίαση του, ο κ. Λαμπρινουδάκης αναφέρθηκε στον κ. Κορρέ ως Καθηγητή  Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Επιπλέον, επεσήμανε το σημαντικό έργο που επετέλεσε στη μελέτη, στη συντήρηση, στην αναστήλωση και στην ανάδειξη ιστορικών μνημείων στη Νάξο και σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο κ. Λαμπρινουδάκης για την περίοδο 1983-1999 κατά την οποία ο κ. Κορρές ήταν υπεύθυνος εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του Παρθενώνα. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την πλούσια συγγραφική του δράση, τις βραβεύσεις και τις τιμητικές διακρίσεις τις οποίες έχει λάβει ο κ. Κορρές, από Πνευματικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.   

            Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε η απονομή της τιμητικής πλακέτας, την οποία έκανε ο κ. Μανώλης Καλαϊτζής, Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ.. Προηγουμένως,  η Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κα Ευανθία Ζιούλη, διάβασε το κείμενο της πλακέτας:                                      
«Στον διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα, ομότιμο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου και Ακαδημαϊκό, κ. Μανόλη Κορρέ, κλέος και αγλάϊσμα της Νάξου, για την πολυδιάστατη επιστημονική, πνευματική και πολιτιστική του δράση, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων ευγνωμονούσα».                                                                                                                                   

Αθήνα 8  Απριλίου 2019

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
      Ο Πρόεδρος                    Η Γ. Γραμματέας
Μανώλης Καλαϊτζής              Ευανθία Ζιούλη



            Ακολούθησε, η αντιφώνηση του κ. Μανόλη Κορρέ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ο.ΝΑ.Σ. για την οργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασε το θαυμασμό του για την παρουσίαση του κ. Λαμπρινουδάκη, κατά την οποία παρουσιάστηκε το σύνολο του έργο του ως πεδίο εφαρμογής της τέχνης και της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, ο κ. Κορρές αναφέρθηκε στην κυκλαδική αρχιτεκτονική και πως αυτή επηρεάζεται από τους χρωματικούς τόνους του λευκού και του μπλε. Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Στέφανο Ήμελλο, ο οποίος, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στους χρωματικούς τόνους των κυκλαδίτικων κτιρίων, από το δικό του επιστημονικό πρίσμα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν ναξιώτικα ποτά, αναψυκτικά και κεράσματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), της οποίας την παρουσίαση έκανε η Γ. Γραμματέας, κα Ευανθία Ζιούλη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                        Η Γ. Γραμματέας                            
Μανώλης Καλαϊτζής                                                                                 Ευανθία Ζιούλη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου