Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση της κοπής της αγιοβασιλιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας

  Μάρνη  33,   Αθήνα  10432     Τηλέφωνο – Φαξ : 210 – 52 34 576    email : onas.naxos@yahoo.gr
                                                                                                                                   Αθήνα: 6/2/18
                                                                                                                                                              Αρ. Πρωτ.: 50

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή, 4  Φεβρουαρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Γαλατσίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος Δεμενεόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο κ. Δωρόθεο, ο Αιδεσιμώτατος  Πατήρ κ. Χρήστος Λογαράς και ο Πατήρ κ. Νικόλαος Γανωτής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
-Ο Μανώλης Γλέζος,
-Ο π. υπουργός Γεώργιος Ανωμερίτης,
-Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος,
-Από τον Δ. Γαλατσίου: ο Δήμαρχος, Γεώργιος Μαρκόπουλος, η Πρόεδρος Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαργαρίτα Μανδηλαρά, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Νίκος Μαγκανάρης,  Έλενα Ζέρβα.
-Από το Ναξιακό Οργανισμό Βιοϊατρικών Επιστημών ο Πρόεδρος Ιωάννης Βλασερός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών –καρδιολόγος και Τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ,
-Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου -π. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και π. βουλευτής Κυκλάδων
 -Από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων ο Πρόεδρος, Αντώνιος Πατέλης,
-Από την Ένωση Κυκλαδικού Τύπου : ο Αντιπρόεδρος  Χωριανόπουλος Αντώνης, επίτιμος Πρόεδρος του Συλλ.Απολλωνιατών, πρώην Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. και νυν Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής και ο Αντώνης Παπακωνσταντής, Γ. Γραμματέας Ε.ΚΥ.Τ.
-Από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών ο Πρόεδρος,  Δημήτρης Κορρές.
-Ο Γιάννης Λογαράς, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης «ο Άγιος Νικόδημος» και Πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας «ΝΙΚΑΝΔΡΗ»
-Από την επιστημονική συντακτική επιτροπή των ΝΑΞΙΑΚΩΝ η κα Ελένη Βελώνη.
-Οι πρώην Πρόεδροι της Ο.ΝΑ.Σ.: Μανώλης Ναυπλιώτης, Νίκος Μαϊτός –αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Νάξου & ΜΚ.
Επιπροσθέτως, παρευρέθηκαν οι: Θεόδωρος Πιτταράς -καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Παναγιώτης Καμιλάκης -π. ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Δέτσης -π. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Έφη Παπακωνσταντή -Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Γαλατσίου.
Το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Ο.ΝΑ.Σ. στο Νομικό Πρόσωπο, Κατερίνα Σουσούνη.

Τους Ναξιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους εκπροσώπησαν οι: Ιάκωβος Ναυπλιώτης (π. Πρόεδρος ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, εκπρόσωπος Σ. Χωραΐτών),  Κώστας Βερνίκος ( Πρόεδρος Σ.Σαγκριωτών  & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Απόστολος Σαχάς (Σ. Κουρουνοχωρίου – Μύλων, μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Μιχάλης Δέτσης (Πρόεδρος Σ. Δαμαριωνιτών), Ευγένιος Πέμπος (Πρόεδρος Σ. Δανακιωτών), Χατζούδη- Γρατσία Σοφία (Πρόεδρος Σ. Απεραθιτών), Μανώλης Μουστάκας (Πρόεδρος Σ. Κορωνίδας, β΄Αντιπρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ.), Πιτταρά- Χωριανοπούλου Αθηνά (Πρόεδρος Σ. Σκαδιωτών –Μεσωτών), Λεβογιάννης Μιχάλης (Σ. Απολλωνιατών & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Τζανετίνα Δέτση (Πρόεδρος Σ. Δαμαλιωτών), Ευαγγελάτου Παρασκευή (Πρόεδρος Σ. Ποταμιτών), Πέτρος Σιδερής (Σ. Κορωνιδιατών), Νικόλαος Φυρογένης (Πρόεδρος Σ. Κεραμιωτών), Στέλιος Λιαδάκης (Πρόεδρος Σ. Κυνηδαριωτών), Αντώνης Τζιώτης (Πρόεδρος Σ. Φιλωτιτών). Επιπροσθέτως, παρευρέθησαν μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων.

Χαιρετισμό έστειλαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ.  Γεώργιος Μαντζουράνης, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης,  ο Δήμαρχος Νάξου & ΜΚ,   Μανώλης Μαργαρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας, Επικοινωνιών, Κρουαζιέρας & Έπαρχος Νάξου , Ιωάννης Μαργαρίτης,  ο Πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου, Μιχάλης Μαρούλης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, δια Βίου Μάθησης & Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Δ. Γαλατσίου, Μάνος Ελευθερίου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του Βασίλη Δημητροκάλη, ο οποίος είχε διατελέσει Γ. Γραμματέας και επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. Στη συνέχεια, μέλη του χορευτικού Κορωνίδας τραγούδησαν τα παραδοσιακά αγιοβασιλιάτικα κάλαντα.   Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ., Μανώλης Καλαϊτζής, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους. Στην ομιλία του εστίασε στους βασικούς στόχους της Ο.ΝΑ.Σ.: «να  είναι παρούσα στις διεκδικήσεις που αφορούν τη Νάξο, να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί και να διατηρήσει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των ναξιακών πολιτιστικών συλλόγων».  Ο κ. Καλαϊτζής τόνισε ότι το Δ.Σ. θα συνεργαστεί με κάθε φορέα για την επίλυση των θεμάτων όπως: το νοσοκομείο, το αεροδρόμιο, το λιμάνι του νησιού, το φράγμα του Τσικαλαριού κ.α. Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. αναφέρθηκε σε δράσεις οι οποίες προγραμματίζονται από το Δ.Σ., όπως: έκθεση Ναξίων καλλιτεχνών, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους Δήμους Γαλατσίου και Νάξου, εκδρομή στους Κήπους της Νάξου- Σικελία.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Γ. Γραμματέας της Ο.ΝΑ.Σ.,  Ευανθία Ζιούλη, αναφέρθηκε στο κριτήριο βάσει του οποίου το Δ.Σ. αποφάσισε  να απονείμει τιμητική πλακέτα στο «Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και αυτό είναι η χορηγία της επετηρίδας των ΝΑΞΙΑΚΩΝ. Η χορηγία εντάσσεται στα μέσα πραγματοποίησης του γενικού στόχου του Ιδρύματος, ο οποίος είναι «η ενίσχυση της Ελληνικής Λογοτεχνίας και η προβολή της στο εσωτερικό και εξωτερικό».

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, το σεβαστό Ιερατείο ευλόγησε την πίτα και ακολούθησε η εθιμοτυπική διαδικασία. Στην πίτα υπήρχαν τρία φλουριά, στα οποία αντιστοιχούσαν δώρα -στο κάθε ένα- : ένας τόμος των ΝΑΞΙΑΚΩΝ, ένα βάζο μέλι -προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου  και ένα κωνσταντινάτο  προσφορά της Ι.Μ. Παροναξίας. Το πρώτο φλουρί «έπεσε» στο κομμάτι του Αγίου Βασιλείου, το δεύτερο στον κ. Μανώλη Παυλόπουλο, από την Κόρωνο και το τρίτο στην  κα Παπακωνσταντή.  Επιπλέον, στο κοινό προσφέρθηκαν λουκούμια, ξηροί καρποί, αναψυκτικά, ποτά και κεράσματα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν προσφορά των: ΕΑΣ (τυριά), Τάκη Προμπονά (κίτρο), Μανώλη Ναυπλιώτη (ασκούδες), Γιάννη Νανούρη  (Nanou donuts).  Το χορευτικό της Κορωνίδας χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία των μουσικών: Γιώργου Βιτζηλαίου (βιολί), Μάρκου Σουσούνη (λαούτο)  και   Χαράς Βιτζηλαίου  (τραγούδι), ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι συμμετείχαν με κέφι και εξαιρετική διάθεση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς, τους μουσικούς, το χορευτικό, καθώς και όλες και όλους που με την παρουσία τους τιμούν, στηρίζουν και υποστηρίζουν  την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                            Ο Πρόεδρος                                     Η Γ. Γραμματέας                                                               

                        Μανώλης Καλαϊτζής                               Ευανθία Ζιούλη                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου