Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ προς ΤΗΝ ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΊΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΡΩΝΟΥ "ΜΑΝΩΛΗΣ Δ. ΜΑΝΩΛΑΣ"

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Εκ μέρους της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (Ο.ΝΑ.Σ.)

Το Οικομουσείο Κορώνου φέρει ως τιμητικό προσωνύμιο το όνομα του εμπνευστή και ιδρυτή τού, « ΜΑΝΩΛΗ Δ. ΜΑΝΩΛΑ».   Τιμή ιδιαίτερη, τιμή σημαντική, τιμή στη μνήμη ενός ανθρώπου που πρώτος εκείνος «τίμησε»,  με την προσωπικότητα του και με τον τρόπο που ενεργούσε,  την οικογένεια του, τη γενέτειρά του, τα όνειρα και τους στόχους που έθετε για το κοινό καλό!

Ένας τέτοιος στόχος, τον οποίο ο Μανώλης Μανωλάς  είχε θέσει στη ζωή του, ήταν και η ίδρυση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων. Μαζί με άλλους, και εκπροσωπώντας το Σύλλογο Κορωνιδιατών Νάξου, ο στόχος γίνεται πράξη, το 1976. Ο Μανώλης Μανωλάς  στήριξε και  υποστήριξε την Ο.ΝΑ.Σ.,  αρχικά από τη θέση του μέλους του Δ.Σ., κατόπιν, από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας (1986-1987), του Αντιπροέδρου, του εκδότη των «ΝΑΞΙΑΚΩΝ» (1986-87) και του συνεργάτη της επετηρίδας στη συνέχεια.

Ο Μανώλης Μανωλάς, ακούραστος, εργάστηκε για την ανάδειξη και  επίλυση προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων της Ορεινής Νάξου.  Καταπιάνονταν με τα διαφορετικά ζητήματα αφού τα κατανοούσε σε βάθος,  ώστε μέσω της γνώσης για αυτά να κατασταλάζει στη σωστότερη διαχείριση της επίλυσης τους.   Και όλος αυτός ο  κάματος,  αυτό το έργο, συγκεντρώθηκε από τον ίδιο σε ένα πολύτιμο αρχείο, πλούσιο στοιχείων, το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη προς όλους όσους ενστερνίζονται το δικό του όραμα.

Αλλά, πού είναι ο Μανώλης Μανωλάς;  Έφυγε;   Ή είναι κοντά μας;                                                    

Ο Μανώλης Μανωλάς είναι παρών! Είναι εδώ!  Εδώ, όπου είναι το έργο του!   Εδώ, όπου πρωτοστατούσε σε ζητήματα που χαρακτηρίζονται κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμού και ανάδειξης  τοποσήμων. Τοποσήμων που αποδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χωριού του, της Κορώνου και του νησιού του, της Νάξου, όπως είναι ο Εναέριος σιδηρόδρομος, έργο αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την εξόρυξη και το εμπόριο της σμύριδας.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει τιμήσει τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο τής, το 1991, καθώς και με αφιέρωμα μνήμης στην επετηρίδα ΝΑΞΙΑΚΑ (τ.11/2021),  ως ένδειξη τιμής για την προσφορά του στον ναξιακό πολιτισμό. Επιπλέον, έχει αναρτήσει την φωτογραφία του Μανώλη Μανωλά στο χώρο των γραφείων της Ομοσπονδίας.

Αλλά, θεωρούμε ότι μεγαλύτερη τιμή γι’ αυτόν τον άνθρωπο, με την πολυσήμαντη πορεία, από την οποία αναδεικνύεται η δυναμική της προσωπικότητας του, είναι η υλοποίηση των οραμάτων του,  έτσι ώστε να εκτιμηθεί η δράση του και να αποτελέσει παράδειγμα προς ενίσχυση και βελτίωση χαρακτήρων και συνειδήσεων.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. ευχαριστούμε για την πρόσκληση σε αυτήν την εκδήλωση τιμής, ιδιαίτερα την κ. Γενοβέφα Μανωλά.

Ευχαριστούμε πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου